College 2.0

Op deze pagina verzamel ik filmpjes waarvan ik denk dat ze bepaalde natuur- en sterrenkundige concepten duidelijk uitleggen. Gelukkig worden tegenwoordig steeds meer colleges en lezingen gefilmd. Hier vind je een selectie van de meest inspirerende die ik kan vinden. Alle video’s zijn in het engels, omdat er simpelweg meer goede video’s in het engels te vinden zijn.

 

Richard Feynman

Laat ik beginnen met ‘The Character of Physical Law‘. Dit is een serie van 7 lezingen over de natuurwetten door Nobelprijswinnaar Richard Feynman, niet alleen wereldberoemd vanwege zijn intelligentie maar ook om zijn humor en didactische vaardigheden. Hij is voor mij een groot voorbeeld.

 

 

PhD Comics

Begonnen als een strip over de perikelen van het promoveren. Tegenwoordig heeft PhD Comics ook een eigen youtube-kanaal waarop ze, ondersteund door animaties, (natuurkundige) vraagstukken behandelen. Hieronder een selectie:

 

 

Het Higgs Boson

 

Donkere materie

 

ESO webcams

Neem hier een kijkje bij verschillende telescopen van de European Southern Observatory. Livefeeds van onder andere de Very Large Telescope (VLT) en de Atacama Large Millimeter Array (ALMA).