Ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom vind je hier een aantal mogelijkheden om verantwoord een kwartiertje van je tijd te doden.

 

Fe[26]Screen Shot 2014-10-14 at 23.50.45: Spelletje over de fusiereacties in sterren

Het leven van een ster is een continue strijd tegen zijn eigen zwaartekracht. De druk van het hete gas in de kern van een ster werkt tegen de naar binnen gerichte zwaartekracht. Als deze druk er niet zou zijn, zou de ster instorten onder zijn eigen gewicht. Kernfusie levert energie op, zodat het gas in de kern de werking van de zwaartekracht tegen kan blijven gaan. IJzer (Fe[26]) is het zwaarste element dat een ster kan vormen door middel van fusie in zijn kern (als de ster tenminste zwaar genoeg is). Het vormen van alle elementen zwaarder dan ijzer kost meer energie dan het oplevert. Dat betekent dat zodra de kern van een zware ster uit ijzer bestaat, de ster door zijn brandstof heen is. De kern stort dan in elkaar tot een neutronenster of een zwart gat en de buitenste lagen van de ster worden weggeblazen in een supernova. Met dit spelletje kan je verschillende (versimpelde) fusiereacties oefenen die plaatsvinden in de kern van een zware ster.

 

The Scales of the Universe 2Screen Shot 2014-10-14 at 23.55.43

Beter dan de eerste versie. Misschien heb je het filmpje ‘Powers of Ten’ wel eens gezien. Of de moderne variant met de fantastische stem van Morgan Freeman (uit de documentaire ‘Cosmic Voyage’). Met deze interactieve animatie kan je het allemaal nog eens rustig nagaan.